Product hero image

Sponsoreret: Skift af vinduer: Sådan sikrer du, at husets oprindelige stil bevares

Skift af vinduer: Sådan sikrer du, at husets oprindelige stil bevares

Når et ældre hus skal renoveres, kan en stor del af arbejdet bestå i at få de oprindelige vinduer udskiftet. Det kan både ændre husets udseende og dets energimærkning betydeligt, mens vedligeholdelsesgraden også nyder godt af et skift. Men hvad skal man vælge, når man skal skifte vinduer på et gammelt hus? Det kan være fristende at gå med de mest moderne, men der kan også være grunde til at vælge buede vinduer eller andre stilarter, som matcher husets alder. 

Hvorfor bevare husets originale stil?

At bevare husets oprindelige stil har flere fordele. Det bevarer for det første autenticitet og historie, især i ældre eller historiske huse. Samtidig bevares husets karakter og unikke træk, der ofte tilføjer atmosfære og charme til hjemmet. Økonomisk kan det også være fordelagtigt, da ændringer, der kræver omfattende renoveringer, kan være dyre. Har du for eksempel haft et buet vindue, vil det være billigere at udskifte til et i samme mål, så der ikke skal ændres på facaden. 

Buede vinduer og vinduer med sprosser

Mange ældre, danske huse har enten buede vinduer eller sprossede vinduer. Fælles for dem begge, er at de tilføjer et klassisk touch til dit hus. Derudover har disse to typer af vinduer også andre fordele end blot deres udseende. Et buet vindue kan for eksempel give et bedre udsyn og lysindfald, da de kan udnytte facadens rundinger. Sprossede vinduer kan i stedet give ekstra sikkerhed og beskyttelse, da de kan forhindre indbrud og give ekstra styrke og stabilitet til vinduerne. Samlet set kan både buede vinduer og vinduer med sprosser være en fantastisk måde at beholde husets personlighed og samtidigt tilføje stil og funktionalitet til dit hjem.

Valg af materialer

Generelt set fås vinduer oftest i et af to materialer. Enten træ eller pvc. Skal du have skiftet et buet vindue, vil du oftest støde på vinduer i træ, da disse er mest udbredt på markedet. Her vil du oftest kunne få en bedre pris, da de ikke skal laves på specialordre. Begge dele kan dog lade sig gøre, det er bare et spørgsmål om dine præferencer. Vinduer i træ kræver mere vedligeholdelse end pvc, men med træ kan du altid ændre vinduernes farve. Så får du senere lyst til at opdatere husets stil, vil det være oplagt at gå med vinduer i træ. 

Hvad end du ender med at vælge buede, sprossede eller klassiske kvadratiske vinduer til dit hus, har du her fået input til, hvorfor og hvordan vinduer kan være med til at bevare autenticiteten i et ældre hus. Så er det bare med at komme i gang med renoveringen.