bl-logo

gavekort_arial_hvid
 
BoligLiv > Blog > Musahar – økologi, fair trade og flot design
Musahar – økologi, fair trade og flot design

Musahar – økologi, fair trade og flot design

Musahar er navnet på en af Nepals laveste og mest fattige kasteordener, men for projektleder Anne Mette Nordfalk og designer Karen Bagge er det både et firma og et ulandsprojekt, der sælger de skønneste puder, slanger og hynder.

18. feb - Af Mette Helena Rasmussen

Musahar sælger skønne puder og nu også slanger og hynder til stole i økologiske nepalesiske materialer, der alle er syet af kvinder i en lille landsby i Nepal. Disse kvinder har sagt farvel til en ustabil tilværelse som underbetalte markarbejdere og har startet en ny hverdag med en fast indtjening og ordentlige arbejdsforhold.

Musahar – økologi og flot design
Musahar er indbegrebet af et unikt produkt; håndsyede puder i harmoniske farver og i økologiske materialer, designet i Danmark og produceret i Nepal. Puderne er fremstillet i 100 % økologisk bomuld og brændenælde fra Himalayas bjerge, og fyldet er ubehandlet yakuld. Alle produkterne har nuanceforskelle, da de er farvet med plantefarve, så ikke to puder er ens. Puderne er tænkt som krammedyr til børneværelset eller som en kreativ detalje til stuen.

Hvordan det hele startede
Ideen til Musahar blev startet af Anne Mette Nordfalk, der arbejdede som informationsmedarbejder i Nepal. Mødet med landet og dets fattigdom gjorde så stort et indtryk på Anne Mette, at hun fik lyst til at starte sine egne projekter for at hjælpe. ”Det er svært at sige, hvordan det hele startede. Måske den dag jeg mødte kvinderne i Soiya første gang? Eller den dag jeg hørte, at maoisterne havde taget deres marker tilbage og at de sultede?”. Det var i hvert fald på det tidspunkt, at Anne Mette begyndte at gruble over, hvordan man kunne hjælpe kvinderne. Ideen faldt på syning, og heldet gjorde, at Anne Mette mødte Karen Bagge, designeren bag de populære ”Karen Bagge ugler”. Hun sagde ja til at designe en pude, som kvinderne i Soiya kunne sy.

I efteråret 2009 rejste Anne Mette og Karen Bagge til Nepal for at tage det første skridt til det nye samarbejde med kvinderne, og i løbet af 2010 blev den første kollektion klar. ”Fra starten havde jeg en stærk indre følelse af, at det her var nødvendigt, og at det samtidig var dødspændende at se, om projektet var muligt.”, siger Anne Mette. ”Men at starte en forretning og få den til at køre tager jo lang tid, så nogle gange kan jeg da godt tvivle. Men når jeg så har været i Nepal og snakket med kvinderne og set hvor glade de er, så tror jeg på det igen og er klar til at slås videre”.

Kulturelle forskelle og udfordringer undervejs
Igennem forløbet mødte Anne Mette mange udfordringer. Stofleverandøren havde svært ved at levere til tiden, så der ofte blev spildt dage med at vente på levering af stof.  Hun oplevede også i starten, at stofleverandøren havde skældt en af de ansatte koordinatorer ud. ”Det er ikke sjovt at skulle fortælle en ældre patriark, at det og det må han gøre anderledes, på en måde der respekterer kulturen, og derfor ikke ødelægger samarbejdet.”, siger Anne Mette.

 Udover kulturelle forskelle har der også været problemer med at få kvaliteten i orden. Der har været episoder med levering af dårligt stof, og da Anne Mette jo ikke er til stede hele tiden, er det ofte svært at holde øje med udførelsen af arbejdet og materialerne. Men ved at indføre holdkaptajner i hver sygruppe, er dette problem blevet løst. Den største udfordring har været at få kvinderne til at tro på at ”vi kan det her sammen”.  Anne Mette siger, at det især har været et spørgsmål om tillid, om hele tiden at vende tilbage til landsbyen, altid lytte til kvinderne og så gøre det, som har været aftalen.

Flid betaler sig
I dag kan Anne Mette se hele processen som en stor succes. Kvinderne er blevet endnu bedre til arbejde sammen, og de udfører deres arbejde med snorlige syninger. De havde hverken uddannelse eller job før, men hører nu til de mest privilegerede kvinder i Nepal hvad angår helbred, uddannelse og social status. De har ordentlige arbejdsforhold, opsparing i banken og kan sende deres børn i skole. Anne Mette er stolt over Soiyas beboere og glad for den modtagelse, produkterne har fået.
”Jeg synes, at vi har fået rigtig god feedback fra vores kunder, typisk synes folk, at puderne er super søde. Vi har nu har over 20 forhandlere i 4 lande. Det bedste respons er, når en forhandler skriver og bestiller for 3. gang. Så ved man, at man har fat i noget der sælger.”
Drømmen vokser
Anne Mettes drøm er at kunne hjælpe endnu flere mennesker i Nepal, at firmaet skal vokse, og at hun med tiden kan ansætte endnu flere fattige kvinder. Hun vil f.eks. gerne arbejde med kvinder i det vestligste Nepals bjerge, hvor der hersker en ekstrem fattigdom og en elendig infrastruktur.

Anne Mettes opskrift på at skabe succes med sin drøm er som følgende; ”Hvis man skal gå efter sin drøm, så skal man jo nok først og fremmest have en økonomisk plan. Jeg synes i hvert fald selv, at det er min største bekymring i det daglige. Derudover så skal man jo selvfølgelig tro på det og brænde for det så meget, at man gladelig arbejder på alle tider af døgnet for at det skal køre.”

Musahars produkter kan f.eks. købes hos Retro Villa, Normann Copenhagen og Superlove i København samt Decorate i Århus. Man kan se flere forhandlere, produkter og læse om arbejdet i Nepal på www.musahar.dk
Tilbage til oversigten

ANNONCE

 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Blog

musahar

Mette Helena Rasmussen
Et kreativt multitalent, der blogger om kunst, kreativitet, kærligheden til boligindretning og meget mere...

Mette Helena Rasmussen er billedkunstner, kunstakademistuderende, boligstylist og indehaver af indretningsvirksomheden Retro Villa – og snart kan du også opleve hende som indretningsekspert i TV3's nye boligindretningsserie Velkommen Hjem.

ARKIV

tidligere indlæg

Årets julegave

BoligLiv Shop

Få nyhedsbrevet

TILMELD
 

Om magasinet

Læs også

Tags

Højdekalkulator

Så højt bliver dit barn!


Prøv ALT for damernes højdekalkulator og se hvor højt dit barn bliver.

Prøv kalkulatoren her.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

Bazar

MEST LÆSTE

Mød BoligLiv på Facebook

ANNONCE

ANNONCE

SIDSTE NYT

 

ANNONCE